Chef Mek Ykeallo: "Eten, genieten en samen zijn zoals in Ethiopië"
-
Bij Mek thuis in Ethiopië rook het vroeger vaak naar keywot, een traditioneel gerecht van gestoofd rundvlees. Dat kwam door zijn moeder, die altijd in de keuken in de weer was met pruttelende pannen. Het was namelijk een zoete inval bij Mek thuis: de deur stond altijd open, voor iedereen. Want eten brengt mensen bij elkaar, dat wist moeder Ykeallo zeker.
En die overtuiging werd dagelijks bewaarheid, wanneer de keuken zich weer vulde met familie en vrienden. En vrienden van vrienden. Voor een bordje keywot, maar vooral voor een dosis gezelligheid. Het gevoel van thuiskomen. Iets wat in geen restaurant op de menukaart staat.
Nadat Mek naar Nederland kwam en hier een nieuw bestaan opbouwde, wilde hij weer zo'n bijzondere plek creëren. Het werd Restaurant Azmarino, inmiddels het hart van de straat, waar buurtbewoners, andere Amsterdammers en bezoekers vanuit de hele wereld bij elkaar komen voor een bordje keywot of gewoon voor een gezellig praatje.